ХЛЕБ без ЗАМЕСА,который получается у всех! Минимум усилий и великолепный 100% результат!!!
Przyjaciele, witajcie! Jeśli nigdy w życiu nie upiekłeś chleba, to polecam zacząć od tego przepisu. To nierealistycznie prosta metoda, która zawsze działa w 100 procentach! Pieczę ten chleb od wielu lat i nigdy mnie nie zawiódł. Przygotowanie takiego chleba jest tak łatwe, że poradzi sobie z nim nawet dziecko. Dowiedz się więcej w filmie. Starałem się opowiedzieć o wszystkich niuansach i moim wieloletnim doświadczeniu w pieczeniu tego chleba. Jeśli nie słyszałeś o tej metodzie, będziesz naprawdę zszokowany, jak prosta i łatwa jest z niesamowitymi wynikami! https://youtu.be/yYW75wXJcoA
Przepis:
400 g mąki chlebowej (lub zwykłej białej mąki)
1 g suchych drożdży aktywnych lub szybko działających (czyli 1/4 łyżeczki)
300 g wody
8 g soli (to jest 1 łyżeczka ze szkiełkiem)
trochę mąki na blat roboczy
ODPOWIEDZI NA CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA
♦ Jaka jest temperatura zimnej wody?
-12-18C
♦ W jakiej temperaturze upiec chleb?
-245-250C
♦ W jakiej temperaturze i przez jaki czas należy podgrzewać patelnię?
Wstawiamy patelnię do zimnego piekarnika na pół godziny przed pieczeniem chleba, włączamy temperaturę 245-250C i podgrzewamy przez pół godziny.
♦ A jeśli nie ma żeliwnego naczynia?
-Zrób dowolną formę na ciasto lub babeczkę i zrób namiot z folii aluminiowej zamiast pokrywki. Również niektórzy subskrybenci osiągali doskonałe wyniki podczas pieczenia w żeliwnej patelni z wbudowaną pokrywką, podczas pieczenia w aluminiowych formach, przykrywając ciasto innym kształtem z ciężarem, a także w ceramicznych.
♦ Czy konieczne jest podgrzanie formy?
-TAK
♦ Czy można używać żywych drożdży i ile potrzeba?
-Mogą. Będziesz potrzebował 3 g żywych drożdży.
♦ Czy zamiast drożdży mogę spożywać zakwas?
- Teoretycznie TAK, ale osobiście tego nie próbowałem. Ile zakwasu potrzeba, nie mogę odpowiedzieć, bo tego chleba na zakwasie nie upiekłam.
♦ Czy pieczenie na papierze do pieczenia jest obowiązkowe?
-NIE. Można go namoczyć na ręczniku kuchennym, a następnie włożyć do rondla i upiec w rondelku, aż ugotuje się bez papieru.Autor tej metody dokładnie to robi, ale ja wolę papier do pieczenia. Jeśli nie masz pewności co do jakości swojego papieru do pieczenia i nie wiesz, czy wytrzyma on tak wysokie temperatury, nie piecz na papierze, tylko włóż chleb bezpośrednio do gorącego garnka.
♦ Czego można użyć oprócz mąki podczas formowania chleba do posypania?
- Mączka z kaszą lub kukurydzą
♦ Chleb jest mały. To normalne?
- W przepisie jest tylko 400 g mąki, a chleb nie może być świetny. Jeśli chcesz więcej chleba, weź 2 razy więcej składników.
♦ Czy pieczenie z mąką chlebową jest obowiązkowe?
-NIE. Ze zwykłej białej mąki, której używasz do pieczenia, równie dobrze nadaje się chleb.
♦ Co to jest mąka chlebowa i jakie są jej składniki?
-Google po połączeniu „mąka chlebowa” a dostaniesz dużo informacji.
♦ Czy ciasto musi przejść od 12 do 18 godzin fermentacji?
TAK, w przeciwnym razie będziesz miał zupełnie inną strukturę i smak chleba.
♦ Widziałem podobne przepisy na innych kanałach. Więc który jest najlepszy?
-Nie śledzę innych kanałów i nie wiem, jakie są przepisy. Mój przepis pochodzi od Jima Laheya, który jest autorem metody chleba bez wyrabiania ciasta, pieczonego na patelni.
♦ Dlaczego pokazujesz książkę? Czy to promujesz?
-NIE NIE NIE! Pokazuję to w tym celu, abyś wiedział, skąd wziąłem przepis.
♦ Czy to jest ciabatta?
-NIE. Ciabatty nie piecze się w rondelku ani nie przykrywa pokrywką. Ciabatta piecze się w temperaturze poniżej 25 ° C i piecze na blasze do pieczenia. Zupełnie inaczej ukształtowana jest również ciabatta.
Życzę smacznego i dobrego humoru! :)
Zasubskrybuj mój kanał https://goo.gl/9yYk9h Kliknij dzwonek, aby jako pierwszy dowiedzieć się o nowych filmach. Jeśli podobał Ci się film, polub go (kciuki w górę) i udostępnij go znajomym w sieciach społecznościowych.
Przyjaciele, dołączajcie do ABCcooking w mediach społecznościowych i udostępniajcie zdjęcia potraw, które ugotowaliście według moich przepisów